Groot assortiment
Unieke producten
Milieuvriendelijk

Google reviews

Voor de koude dagen: bloemschikken met grillige takken

De zomer is voorbij, de herfst staat weer voor de deur. Wanneer u buiten loopt, merkt u dat de kleuren in de natuur veranderen, de dagen korter worden en de tempratuur weer daalt. Na de heerlijke warme zomerdagen in de tuin gaan we met z’n allen weer meer tijd binnenshuis doorbrengen. Het is dan belangrijk om de gezelligheid naar binnen te verhuizen.

Grijp de eerste koude dagen daarom aan om de herfstsferen in uw interieur terug te laten komen. Het is het ideale moment om uw creativiteit aan te spreken en uw eigen herfststuk samen te stellen. Accessoires brengen immers een gezellige sfeer in huis. In deze blog vertellen we u daarom hoe u kunt bloemschikken met grillige takken.

Waarom bloemschikken met takken?

Bloemschikken met behulp van takken is voor het najaar een echte aanrader. De grillige takken staan symbool voor de koudere dagen en vormen daarmee een goede basis om de herfstsfeer terug te laten komen in uw werkstuk. Bovendien kunt u met takken de hoogte in en geven ze wat extra body aan uw creatie. Dit zorgt voor een vol aanzicht van het geheel.

Bovendien hoeft u met het gebruik van takken geen rooster of frame op uw vaas of  schaal te maken voor de rest van uw bloemstuk. De takken vormen als het ware de basis waar u de bloemen in kunt steken. Voor bloemschikken met takken hoeft u dan ook zeker geen ervaren bloemschikker te zijn. Het is zeer gemakkelijk en iedereen kan het!

Gaat u voor de kleine tafeldecoratie of de eyecatcher van de woonkamer?

Takken zijn er in allerlei soorten en maten. Dat heeft als voordeel dat u er allerlei kanten mee op kunt. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan voor een kleine, sfeervolle decoratie voor op de tafel of het dressoir. Maar u kunt het ook grootser aanpakken met een vaas of pot die de eyecatcher van uw kamer wordt. Wilt u er niet te veel tijd en werk aan kwijt zijn? Dan is een vaas of pot het handigst. Aan u de keuze! Kortom, u kunt verschillende kanten op. Hieronder leggen we uit hoe u drie soorten bloemstukken met takken makkelijk zelf kunt creëren.

1. Het herfststuk voor op tafel

Het maken van een kleine tafeldecoratie vraagt iets meer benodigdheden en creativiteit. Naast takken heeft u namelijk ook decoratiemateriaal nodig. Met onderstaande drie tips maakt ook u een mooie decoratie voor op tafel.

Maak het uniek door een houtschijf te gebruiken!

Voor een kleine tafeldecoratie heeft u allereest een lage schaal of kom nodig. Dit mag natuurlijk een sierlijke serveerschaal zijn, maar een heel eenvoudige schaal is ook prima. Omdat de het herfststuk laag wordt, is namelijk toch niet veel van de schaal zichtbaar straks.

Wilt u het tafelstuk nog veel leuker maken? Laat dan uw schalen in de kast staan en gebruik een houtschijf als ondergrond van het geheel. Zeker voor een herfststuk is dit een echte aanrader.

Maak een basis met takken

De volgende stap is het opmaken van de schaal of boomstamschijf. Begin met het gebruiken van dikkere stammen, bijvoorbeeld perentakken of berkenstammetjes. Deze stammen legt u dwars over de schaal of houtschijf. Voor de stevigheid zou u de stammen een elkaar kunnen binden met binddraad of jute touw. Of lijm de stammen vast aan de ondergrond. Vervolgens wikkelt u enkele dunnere decoratietakken door de stammen heen en u hebt de perfecte basis om op verder te borduren.

Laat het najaar terugkomen in uw werkstuk

Hierna gaat u het stuk decoreren met decoratiemateriaal. Dit kunt u op duizend-en-een manieren doen. Laat uw creativiteit dus de vrije loop. Materiaal wat u goed kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld dennenappels, sororoca vruchten, schors, rozenbottel, herfstbladeren, buddha noten en oranje lampionnetjes. Het beste kunt u deze materialen vastzetten met lijm.

Ook najaarsbloesem mag er zeker in. Houdt het wel bij de herfstkleuren, bijvoorbeeld met een oranjekleurige germini of roos. Wilt u verse bloesem gebruiken? Zorg dan dat u onder de stammen oase aanbrengt. Maar bij voorkeur maakt u gebruik van zijde bloemen. Dit decoreert veel handiger en vergt geen onderhoud.

Vul als finishing touch de gaatjes op met mos of tillandsia. En u bent klaar!

Tip: draai regelmatig uw werkstuk terwijl u de takken plaatst en het decoratiemateriaal erin steekt. Vergeet niet om uw tafelstuk af en toe eens van een afstand te bekijken.

 

 

2. De hoogte in met behulp van een frame

Vindt u een schaal te laag voor op de tafel of het dressoir, ga dan iets meer de hoogte in met een bloemschikframe  op een houten schijf

De volgorde van decoreren is eigenlijk hetzelfde als de tafeldecoratie die hierboven is uitgelegd. Begin met het wegwerken van het frame. Dit doet u met decoratietakken, berkentakjes en perentakken. Maak de takken vast aan het frame met binddraad.

Wanneer het frame bijna niet meer zichtbaar is, kunt u het frame op gaan maken met decoratiemateriaal. Het meeste materiaal steekt u er gemakkelijk in, of lijmt u vast. Eventuele gaatjes vult u weer gemakkelijk op met mos of tillandsia.

3. Eyecatcher maken: bloemschikken met takken in een vaas of pot

Wilt u liever een groter herfststuk decoreren, bijvoorbeeld voor op de vensterbank, op het dressoir of in de hoek van de kamer? Met het gebruik van takken heeft u binnen een mum van tijd iets moois gecreëerd.

Neem een glazen vaas of mooie pot. Houdt de kleur van de pot bij voorkeur neutraal, bijvoorbeeld wit of grijs. De pot hoeft er namelijk niet uitspringen.

Keuze uit verschillende decoratietakken

De vaas of pot vult u met decoratietakken naar keuze. Wilt u graag dikkere takken gebruiken? Neem dan bijvoorbeeld perentakken, berkenstammetjes of seringentakken. Gaat uw voorkeur uit naar dunnere takken? Ga dan naar onze webshop voor kronkelhazelaars, wilgen of berkentakken.

Plaats de takken in de pot. Zorg ervoor dat u de pot goed opvult en dat u een vol aanzicht krijgt. Hoe hoog u gaat bepaalt u zelf. Bekijk tussen het steken van de takken regelmatig vanaf een afstandje, zodat u de takken gelijk verdeeld. Bij een ongelijke verdeling kunt u altijd proberen om de takken iets anders te draaien. Uitstekende takken die u niet mooi vind mag u afknippen.

Opmaken met bloemen

Een pot met enkel takken kan al een erg mooi resultaat geven, zoals u ziet op het voorbeeld hierboven. Wilt u er echter een eyecatcher van maken, steek dan nog bloemen tussen de takken.

We raden u aan om hiervoor zijde bloemen te gebruiken. Tegenwoordig bestaan er kwalitatief goede zijde bloemen die vrijwel niet van echt zijn te onderscheiden. Het werken met zijde bloemen werkt zoveel fijner dan verse bloemen. Het grote voordeel is dat u er geen onderhoud aan kwijt bent om de bloemen mooi te houden. Bovendien kunt u zijde bloemen buigen op de manier zoals u wilt. U heeft dus altijd een mooi resultaat zonder veel werk. En een bijkomend voordeel: voor een volgende decoratie kunt u de zijde bloemen gewoon weer hergebruiken.

De zijde bloemen kunt u tussen de takken steken en hoeven niet vastgezet te worden. Creëer ritme en diepte in uw stuk door niet alle bloemen op gelijke hoogte te steken.

Tip: Plaats de vaas of pot op een houtschijf om nog beter in de herfstsferen te komen. Zie het effect op onderstaand voorbeeld!

Ga aan de slag!

Is het inmiddels buiten echt koud geworden? Fijn, het ideale moment om aan de slag te gaan met bloemschikken. Verzamel takken en andere benodigdheden bij elkaar en ga creatief aan de gang. Veel plezier en succes!

2058 klanten beoordelen ons met gemiddeld een 9.5

2058 klanten beoordelen ons met gemiddeld een 9.5

“Mooie producten & fijne communicatie”

Perfect: mijn houtschijven zijn prachtig! Toen ik zag dat er een paar stuks miste in de levering, werd dat vriendelijk en snel gecorrigeerd. Nu ga ik genieten van het decoreren op mijn tuin-bruiloft! Dank je wel!

Cecilia

Duiven (Nederland), 13-06-2024

“Boomstam trapleuning”

Prachtige trapleuning nog mooier dan op de foto's.

Anita

Egmond aan zee (Nederland), 12-06-2024