Groot assortiment
Unieke producten
Milieuvriendelijk

Google reviews

Herfstdecoratie zelf maken: 7 natuurlijke knutselideeën voor het najaar

De dagen worden weer korter en buiten wordt het langzaamaan kouder. De eerste bomen blozen in herfstkleuren, de eikels vallen al van de bomen en de meeste planten zijn uitgebloeid.

Kortom: de herfst is in aantocht.

Tijd om de herfst naar binnen te halen met zelfgemaakte herfstdecoratie.

Hieronder lees je hoe je zelf gemakkelijk hangende, staande en liggende herfstdecoratie kunt maken.

Wanddecoratie van een hart in herfstsfeer

Laten we beginnen met een herfstdecoratie voor aan de wand. Wat vindt je van onze creatie hieronder?

In een paar stappen maak je deze herfstachtige decoratie eenvoudig zelf:

 1. Kies een houten hart waar je mos op kunt bevestigen. Dat is namelijk de ondergrond waarmee je begint.
 2. Bedek het hart helemaal met mos en lijm deze goed vast.
 3. Zoek wat decoratietakken bij elkaar die je geschikt vindt. Voor deze decoratie werken dunne, buigbare takken het beste. De lengte van de takken die je nodig hebt is afhankelijk van hoe groot het hart is.
 4. Werk de rand van het hart af met takken. Bundel deze takken op diverse plekken aan elkaar en lijm deze op de rand goed vast. Op bovenstaande decoratie is er voor de linkerkant wat langere takken gebruik om een soort “staartje” te creëren.
 5. Vervolgens ga je de rand decoreren met bijvoorbeeld lampionnetjes, dennenappels, gedroogd fruit of kleine pompoenen. In het midden van het hart kun je naar wens nog gerbera’s of een bessentakje bevestigen.
 6. Aan de bovenkant van het hart bevestig je een schroefringetje waaraan je een touwtje maakt zodat je het kunt ophangen.

Herfstdecoratie met houtschijven en takken

De volgende herfstdecoratie die we uitleggen maak je met behulp van boomstamschijven en takken. Zie je dat de houtschijven wat weg hebben van een paddenstoel? Als je het leuk vindt om met kinderen de knutselen, kun je ze een gezichtje laten tekenen op de ‘hoed’ van de paddenstoel. Vinden ze vast geweldig!

Ga direct aan de slag met jouw versie:

 1. Kies een hele én halve houtschijf met de juiste verhouding. Boor vervolgens een gaatje in zowel de boven-als onderkant van de halve houtschijf, en in het midden van de hele houtschijf. Verbind beide houtschijven door middel van een ijzeren pin. Laat de boorgaten vervolgens vollopen met lijm zodat deze goed vast zit.
 2. Kies diverse soorten takken om de bovenkant van de ‘paddenstoel’ te decoreren. Ga voor lang, kort, dik, dun, naturel kleur of een groene kleur: het kan allemaal met deze decoratie.
 3. Verzamel nu allerlei decoratiemateriaal:bessentakjes, lampionnetjes, appeltjes, pompoenen, en ga zo maar door. Pas het vooral aan op je persoonlijke smaak!
 4. Het stapelen en vastmaken kan beginnen. Het is hierbij belangrijk dat je op de diverse draagpunten alles goed vastlijmt. Als laatste maak je de lampionnetjes aan de takken, en ziezo, klaar is je  herfstdecoratie.

 

 

Herfsttakken decoratie op houten bord

De volgende herfstdecoratie maken we op een houten bord. Hiermee is het perfect om op de eettafel te zetten!

Handig om te weten: voor dit knutselwerkje heb je geen lijmpistool nodig.

Je maakt bovenstaand stuk als volgt:

 1. Kies een houten kom of bord dat als ondergrond dient voor je decoratie. Een houten schijf is overigens ook heel geschikt.
 2. De eyecatcher bij deze decoratie zijn de brocante perentakken: 2 of 3 takken is al genoeg.
 3. Vervolgens kies je de overige decoratie naar wens, denk hierbij aan dadeltakken, ijslandmos of kleine houtschijfjes. In bovenstaande decoratie zijn veel groene items gekozen, deze kun je uiteraard op de seizoenen aanpassen. Door bijvoorbeeld oranje toe te voegen, maak je het extra herfstachtig.
 4. Bedek de bodem met het decoratiemateriaal en leg als laatste de brocante perentakken eroverheen.

Extra herfstdecoratie ideeën om zelf te maken

Knutselen rond het thema herfst is tof en er zijn eindeloze mogelijkheden. Trek eens je tuin of het bos in en vul zakken met herfstbladeren, dennenappels, eikels, wilde kastanjes en takken.

Ben je geïnspireerd geraakt door de tal van mogelijkheden met takken en herfstmateriaal? Dan hebben wij goed nieuws: we hebben nog meer ideeën!

 1. Neem een wat dikkere tak met kleine vertakkingen en decoreer deze met allerlei soorten herfstdecoratie zoals lampionnetjes, herfstbladeren, eikels en dennenappels.
 2. Ga je graag aan de slag met verf? Verf dan de eikels en uiteinden van de dennenappel oranje. Je kunt deze decoratie in een vaas zetten maar ook bijvoorbeeld voor een raam of overkapping hangen.
 3. Voor kinderen is het leuk om met gedroogde herfstbladeren een leuke creatie te maken. Je kunt er goed op schilderen, tekenen of plakken, denk maar eens aan diertjes, bloemen of vogels.
 4. Wil je een “over the top decoratie”? Decoreer je schouw of vensterbank dan rijkelijk met takken en herfstbladeren, laat de takken aan beide zijden overhangen en hang er wat eikels, dennenappels en lampionnetjes aan.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Uit deze blog blijkt maar weer dat je alle kanten op kunt met natuurlijke materialen. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, en wij inspireren je graag.

Bekijk zeker ook de rest van onze blogs voor meer knutsel-en decoratietips.

Al het decoratiemateriaal wordt bij ons milieuvriendelijk geteeld en kun je direct bestellen via onze webshop.

2058 klanten beoordelen ons met gemiddeld een 9.5

2058 klanten beoordelen ons met gemiddeld een 9.5

“Mooie producten & fijne communicatie”

Perfect: mijn houtschijven zijn prachtig! Toen ik zag dat er een paar stuks miste in de levering, werd dat vriendelijk en snel gecorrigeerd. Nu ga ik genieten van het decoreren op mijn tuin-bruiloft! Dank je wel!

Cecilia

Duiven (Nederland), 13-06-2024

“Boomstam trapleuning”

Prachtige trapleuning nog mooier dan op de foto's.

Anita

Egmond aan zee (Nederland), 12-06-2024