Aquascaping is het creëren van landschappen in een aquarium, met als doel om deze zo natuurlijk en realistisch mogelijk te laten lijken. Het juiste aquariumhout is hierbij van groot belang.
Een goede voorbereiding is het halve werk: dat geldt zeker ook voor aquascaping. Het is de kunst om alle onderdelen in je aquarium perfect op elkaar af te stemmen zodat alles in een goede verhouding is. Daar helpen we je graag een handje bij!
In deze blog leggen we uit welke soorten aquariumhout je kunt gebruiken voor aquascaping en geven we nog meer tips voor een perfecte aquaomgeving.
Soorten aquariumhout
In principe kun je alle natuurlijke houtsoorten gebruiken voor aquascaping. Als ze maar onbehandeld en geheel natuurlijk zijn.
De vijf meest gebruikte soorten aquariumhout:
1.Seringenhout is een harde houtsoort en door zijn mooie vertakkingen bijzonder decoratief voor aquascaping. Bovendien zal deze houtsoort vanwege zijn hardheid lang mooi blijven in het aquarium.
2.Wortelhout, ook wel spiderwood genoemd, lijkt met alle kleine wortelachtige zijtakjes op een spin. Voor kleine visjes is dit een perfecte schuilplaats en is bovendien prachtig hout en zeer geschikt als decoratie in het aquarium.
3.Mopani is hout afkomstig uit Afrika, herkenbaar aan de grote grove stukken die tweekleurig zijn. Vaak heeft dit hout een lichtere buitenzijde met donkere accenten aan de onderkant. Het is zwaar hout en is vanwege het relatief grote formaat met name geschikt voor grotere aquaria.
4.Perentakken is een harde houtsoort en vanwege de grillige vorm een bijzonder stukje hout. De brocante perentak heeft een wat lichtere, unieke kleur.
5.Drijfhout, ook wel bekend als driftwood, is geen houtsoort maar een verzamelnaam van hout dat door rivieren is meegesleurd. Het hout is daardoor weerbarstig geworden en heeft vaak ook mooie vormen aangenomen. De meest bekende soorten zijn Malasyian driftwood en Sumatran driftwood.
Aquariumhout mag naar onze mening absoluut niet ontbreken in een mooi aquariumlandschap.
Maar wist je dat het toevoegen van hout naast een esthetische, ook functionele functies heeft? Zo heeft aquariumhout een positieve invloed op je waterwaardes en het gedrag van je bewoners. Daarnaast zorgen de verzurende eigenschappen van hout voor lagere pH waardes in je aquarium.
En misschien wel het belangrijkste voordeel: het hout werkt als beschutting voor je vissen en geeft de dieren rust. Het hout is ook zeer geschikt als afzetplek voor eitjes.
Tips voor aquascaping: waar moet je op letten?
Met de juiste inrichting van je aquarium zorg je dat alles in balans is en gezond blijft. Zo kunnen je planten gezond groeien en blijft het water helder.
Een goed uitgekiende verlichting is belangrijk voor de look en feel van je aquascape. Maar ook een juiste hoeveelheid CO2 en plantenvoeding is essentieel. Daarnaast geef jij het aquarium met de passende decoratie een persoonlijke en unieke uitstraling.
Hieronder geven we nog meer aquascaping-tips.
Stem je aquariumhout af op je vissen
Bij het kiezen van aquariumhout is het belangrijk dat dit bij de visjes past. Elke vis heeft namelijk specifieke behoeften. Lees je dus goed in over de behoefte van jouw vissen.
Over het algemeen hebben kleine visjes meer behoefte aan schuilplaatsen, terwijl wat grotere vissen meer bewegingsruimte nodig hebben. Stem de keuze van het hout daar dus op af.
Ook de juiste beplanting is erg afhankelijk van het type vissen dat je houdt. Een guppy bijvoorbeeld gedijt het beste in een gemiddeld begroeid aquarium. Ze zwemmen in het midden en bovenste gedeelte van een aquarium, dus ook dat is belangrijk om te weten!
Aquariumhout behandelen
Aquariumhout behandelen is nauwelijks nodig wanneer je gebruikmaakt van natuurlijk hout. Het enige dat je hoeft te doen is het hout twee weken lang laten weken. Je hout kan zich gedurende die twee weken voltrekken met water, waardoor het goed op de bodem blijft liggen.
Spoel het hout na het weken af met kokend water. Daarmee verwijder je zowel de looistoffen als de bacteriën die zich op het hout bevinden.
Na het afspoelen is je aquariumhout klaar om geplaatst te worden.
Voeg ook planten en stenen toe aan je aquariumlandschap
Naast hout (takken, boomstammen en boomschorsen) zijn stenen en planten ook een belangrijk onderdeel van een aquariumlandschap. Onze derde aquascaping-tip is dan ook om ook planten en stenen toe te voegen. Dat kan een echte aanvulling zijn op het hout in je vissenlandschap.
Als beginnende aquascaper bestaan er genoeg planten die niet te ingewikkeld zijn en toch een fraai aquarium kunnen maken. Denk daarbij aan de Javavaren, Anubias en Javamos. Bijkomend voordeel: deze planten zijn ook geschikt om te bevestigen op steen of hout.
Gereedschap voor aquascaping
Het gereedschap dat je nodig hebt voor aquascaping moet van roestvast staal zijn. Dit voorkomt dat het roest en er geen schadelijke stoffen in het aquarium komen. Een keukenschaar is dus niet geschikt voor het aquarium.
Het basis gereedschap dat je nodig hebt voor aquascaping:
Plantenschaar, verkrijgbaar in een rechte gebogen of golvende vorm. De plantenschaar gebruik je voor het snoeien van planten.
Aquarium pincet, pincetten behoren tot de meest veelzijdige aquascaping tools en kunnen voor van alles en nog wat gebruikt worden. Denk aan planten, hardscaping, het oppakken van losse plantblaadjes na het snoeien, het vangen van kleine slakjes etcetera. Een must-have dus!
Plantentang, daar waar pincetten zeer geschikt zijn voor het nauwkeurige werk, bieden plantentangen een stevigere grip als je zwaardere items door je aquarium verplaatst, of grote aquariumplanten moet planten.
Algensteker of algenkrabber, een algensteker of algenkrabber is erg handig voor het verwijderen van algen van ruiten. Zeker wanneer een spons of algenmagneet niet effectief genoeg blijkt. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Heb je een groot of diep aquarium, kijk dan eens voor een algensteker met een uitschuifbaar handvat. Op die manier kom je overal een stuk makkelijker bij. Als je een algensteker aanschaft, sla dan meteen een voorraadje mesjes in: die slijten namelijk relatief snel.
Aquarium spatels, ook wel sand flatteners genoemd, zijn bedoeld om die vlaktes of glooiende heuvels van zand en substraat netjes te onderhouden. Het geeft veel mensen een zen-gevoel om alles netjes te maken. Zo’n spatel is ook leuk om cadeau te geven aan een mede-aquariumliefhebber.
Dit is bijvoorbeeld een aquariumpincet.
Ook is het handig om de onderstaande basismaterialen aan te schaffen:
Plantenlijm, hiermee lijm je de planten op steen of hout.
Bodemafzuiger, een handig apparaatje waarmee je de bodem schoonmaakt.
Thermometer, om de juiste temperatuur te bewaken.
Visnetje, voor als je vissen wilt weghalen of toevoegen.
Aquascape onderhouden
Onder het onderhouden van een aquascape vallen verschillende taken. Natuurlijk moet je je aquarium regelmatig schoonmaken: dat hoeven we je vast niet te vertellen.
Maar wist je dat je ook regelmatig je planten moet snoeien? Het snoeien, plukken of kortwieken van aquariumplanten zorgt namelijk voor een langere levensduur. Sterker nog: zonder snoeien bestaat de kans op ‘verstikking’. Vooral bij Javamos moet je voorzichtig zijn voor verstikking.
Snoeien heeft ook een esthetisch doel. Denk aan een Japanse tuin: snoeien zorgt voor strakke en verzorgde (aquarium)planten.
Aquariumhout daarentegen hoef je niet te onderhouden. Het gaat ontzettend lang mee, zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Het kan wel voor komen dat het op den duur gaat rotten of zwerfvuil gaat afgeven. Dan is het tijd om het hout te vervangen.
Bestel je benodigdheden of neem contact op voor meer informatie
We hopen je met deze blog geïnspireerd te hebben om een fascinerende onderwaterwereld te creëren. Tijd om al jouw creativiteit in de praktijk te brengen! Samen met de info en tips hierboven natuurlijk.
Voordat je start is het aquascape-ontwerp van essentieel belang. Begin dus met een schets en haal alles in huis dat je nodig hebt.
De prachtige plank overtreft echt mijn verwachting! Héél mooi en stoer, met 'n warme uitstraling! Prettig telefoongesprek, keurig en goed verpakt, ook netjes geleverd! Héél tevreden en 'n echte aanrader! Hartelijk bedankt!
M.C.J. Draisma
Zoetermeer (Nederland), 30-09-2024
“mooie trapleuning”
Het product is zoals op de foto, makkelijk te installeren en mooi om te zien.
De trapleuning voelt glad en fijn aan om vast te pakken.