Groot assortiment
Unieke producten
Milieuvriendelijk

Google reviews

Trapleuning bevestigen | Zo doe je dat!

Ga je zelf de trapleuning bevestigen en kun je wat hulp gebruiken? Lees dan snel verder! Het monteren van je nieuwe boomstam trapleuningen is geen lastige klus, maar het moet wel goed gebeuren.

Wat heb je nodig om een trapleuning te bevestigen?

Je hebt de volgende gereedschappen nodig om een trapleuning te bevestigen:

  • Rolmaat
  • Potlood/schilders tape
  • Accuboormachine
  • Steen- of betonboor 10mm
  • Steeksleutel

Wanneer je een boomstam trapleuning bij ons bestelt, ontvang je de stokeinden, kruiskopschroeven (en pluggen) van ons. Als je ophangbeugels hebt geselecteerd bij jouw bestelling, ontvang je deze natuurlijk ook!

Zorg daarnaast dat je met minimaal 2 personen bent.

Stappenplan trapleuning monteren

Hieronder vind je het stappenplan voor het monteren van een trapleuning. Lees verder of bekijk onze handige instructievideo:

1. Hoogte trapleuning bepalen

Pak de leuningen uit en leg ze op de grond. Pak de juiste trapleuning die je nodig hebt en houdt hem tegen de muur bij het trapdeel waar de leuning geplaatst moet worden. Eén persoon houdt de leuning vast en de ander tekent met behulp van een rolmaat en een potlood op de muur het begin en het eindpunt af.

Gebruik je liever geen potlood, dan kun je ook gebruik maken van schilders tape. Vaak begint een trapleuning bij de eerste trede en eindigt bij de laatste traptrede. Natuurlijk is dit geheel naar eigen wens en kun je de aanloop zelf bepalen. Zorg er wel voor dat je bij de leuning kunt zodra je op de eerste trede stapt.

De standaard hoogte van een trapleuning varieert van 80 tot 100 cm boven de traptreden. Hoe hoog je de trapleuning hangt, bepaal je dus zelf!

2. Plaatsing beugels bepalen

Nu pak je de beugels erbij en ga je de eerste en laatste beugel aftekenen op de muur. Vaak worden de beugels geplaatst op ongeveer 20 cm tot 30 cm van de uiteinden. Maar ook dit is natuurlijk weer naar eigen wens te bepalen.

Heb je een beugel met schroef? Markeer het middelpunt van de cirkels door twee diagonalen te tekenen.

Heb je een beugel met gaatjes? Markeer dan het onderste gaatje van de beugel.

Tip: Heb je een trapleuning met drie beugels of meer? Teken dan eerst de eerste en laatste beugel af voordat je de middelste beugel(s) aftekent! Deze teken je namelijk pas af als de trapleuning tussen de eerste en laatste beugel hangt. (zie stap 4)

3. Gaten boren

Leg nu de trapleuning even aan de kant en boor de gaten van de gemarkeerde punten. Gebruik hiervoor een boor van 10 mm. Heb je een beugel met gaatjes? Zet deze dan alvast losjes vast met de schroeven.

Tip: Pak er meteen de stofzuiger bij, dan werk je netjes en is het meteen schoon wanneer je klaar bent.

 

4. Beugels verdelen en bevestigen

Heb je een beugel met schroef? Steek dan de bijgeleverde pluggen in de boorgaten. Steek daarna de bouten in de gaten en draai ze met een steeksleutel aan, totdat ze goed vastzitten.

Schroef nu de beugels op het draadeind van de bout. Leg de trapleuning op de twee beugels en verdeel de overige beugels als je een langere trapleuning hebt.

Heb je geen rechte boomstam? Draai dan de stam net zo dat hij mooi valt. Teken teken de overige beugels af en markeer ook hier weer het middelpunt. Daarna boor je de gaten.

Heb je een beugel met gaatjes? Leg de trapleuning op de twee beugels die je losjes vast hebt gezet bij stap 3. Verdeel de overige beugels als je een langere trapleuning hebt.

Teken deze weer af op het onderste gaatje van de beugels. Boor deze gaten ook weer in de muur en zet ook deze beugels losjes vast.

Leg nu de trapleuning er weer op en zorg dat de leuning mooi in de kommen van de beugels valt. Heb je geen rechte boomstam? Draai dan de stam net zo tot hij naar wens valt.

Teken dan de bovenste gaatjes af. Leg de trapleuning weer even neer en boor deze gaten nu ook in de muur.

6. Trapleuning plaatsen

De laatste stap van het plaatsen van de trapleuning: je gaat nu de trapleuning ophangen aan de beugels. Dit doe je door de trapleuning vast te boren aan de beugels. Dit doe je met de overige schroeven uit het pakket.

Tip: Boor de trapleuningen eerst voor met een klein gaatje. Dan kun je daarna de schroeven makkelijker in de trapleuning vastzetten.

Trapleuning ophangen? Download de handleiding!

Door ons brede assortiment aan boomstam trapleuningen hebben we voor ieder wat wils. Houd je van zwart of heb je toch liever een grey wash? Bekijk dan ons volledig assortiment.

Daarnaast bieden we ook trapleuningbeugels in de kleuren roestvrijstaal, zwart of wit. Voor het inmeten van jouw nieuwe trapleuningen verwijzen we je graag naar onze inmeethulp en montagepagina.

Wil je alles nog eens rustig doorlezen of de handleiding graag op papier ontvangen? Klik hier voor de twee handleidingen:

Trapleuning met beugels met schroef

Trapleuning met beugels met gaatjes

2058 klanten beoordelen ons met gemiddeld een 9.5

2058 klanten beoordelen ons met gemiddeld een 9.5

“mooi en ook zeer goede bezorgservice”

mooi en ook zeer goede bezorgservice

Ellen

amsterdam (Nederland), 06-06-2024

““Pioenroos” Wit en Roze”

Prachtige Pioenrozen niet van echt te onderscheiden, in de kleur wit en roze, schitterend, snelle verzending en goede service, zéér blij mee…

Chrystel

Matsloot (Nederland), 05-06-2024